6 продуктів, які категорично не можна їсти сирими

Спокуса поспішати з приготуванням їжі реальна. Ви голодні. Ви зайняті. І все виглядає досить смачно, або, принаймні, ситно на порожній шлунок. Але перед тим, як облизати ложку тіста для тістечка або зняти гамбургер зі сковорідки, ви, можливо, захочете ще раз перевірити, чи досягло воно безпечної для їжі температури.

Багато повсякденних продуктів харчування є абсолютно безпечними та поживними, якщо їх правильно приготувати, але якщо їх споживати сирими або навіть недовареними, інгредієнти піддають людей ризику захворіти, або навіть гірше, пише МЕТА з посиланням на Real Simple.

Багато людей знають про потенційну можливість розвитку харчових захворювань при вживанні сирих або недоварених продуктів тваринного походження, включаючи курку, яйця та м’ясо. Однак, існують також продукти рослинного походження, які не слід вживати в сирому вигляді.

Читайте далі список із семи продуктів, які ви ніколи не повинні їсти сирими, складений за порадами професіоналів.

Борошно

Перш ніж куштувати тісто або кляр, знайте, що їсти сире борошно не рекомендується. Справжня причина, чому вам не слід їсти сире тісто для печива, – це не яйця, якщо вони пастеризовані. Сирим продуктом вважається необроблене борошно, оскільки при переробці зерна на борошно не вбиваються сальмонела та кишкова паличка, які можуть бути в зерні. Тому, якщо ви дійсно любите їсти сире тісто для печива, вам краще спочатку термічно обробити борошно і використовувати пастеризовані яйця.

Яловичий фарш

Існує причина, чому будь-який посуд, який торкається сирого яловичого фаршу під час приготування, повинен бути очищеним, щоб не забруднити готовий продукт. Яловичий фарш ніколи не можна їсти сирим, і на те є вагома причина. Кишкова паличка – це бактерія, яка міститься в яловичині і може викликати важкі харчові захворювання і навіть смерть. Бактерії на стейку знаходяться на зовнішній стороні м’яса. Стейк безпечно споживати недосмаженим, оскільки бактерії ззовні все одно приготуються і загинуть. Але гамбургер або стейк тартар – це подрібнений стейк, тому бактерії можуть бути розподілені по всьому м’ясу. Якщо м’ясо не повністю приготоване, воно потенційно може спричинити хворобу через бактерії, які там можуть бути присутніми.

Птиця

Птицю в будь-якому вигляді не можна їсти сирою. Курка, індичка, качка, гуска та інша домашня птиця повинні досягти внутрішньої температури щонайменше 70 градусів, перш ніж їх можна буде подавати на стіл, згідно з даними CDC. Сира курка може містити безліч бактерій, включаючи сальмонелу, які можуть викликати харчові захворювання. Будь-хто, хто пережив харчове отруєння, знає, що воно не варте того, щоб ризикувати.

Квасоля

Ви, швидше за все, любите квасолю, зварену до м’якості або, принаймні, до стану аль денте, і це може бути способом вашого смаку врятувати ваше життя від недовареної квасолі. Ризик вживання сирої або недовареної квасолі не є загальновідомим. Сира квасоля містить високий рівень фітогемаглютиніну, який є лектином або білком, що міститься в бобових культурах, до того, як її приготувати. Він може викликати симптоми, подібні до харчового отруєння, навіть від кількох сирих бобів. Якщо ви готуєте квасолю належним чином – замочуєте щонайменше на 5 годин, варите 10 хвилин або більше – з вами все буде гаразд! Ті, хто віддає перевагу консервованій квасолі, знаходяться в цілковитій безпеці, оскільки вона повністю приготована і готова до вживання прямо з банки, якщо ви бажаєте.

Молоко

Сире молоко є суперечливим на багатьох рівнях. Пастеризація була винайдена для того, щоб допомогти зменшити ризик захворювання бактеріями, оскільки вони були дуже поширені. Існує ряд штамів бактерій, таких як кишкова паличка, сальмонела, лістерія та кампілобактер, які були виявлені в сирому молоці та пов’язані з його споживанням. Будь-яка з них може призвести до госпіталізації або навіть смерті.

Маніок

Маніок, який також називають юка, – це коренеплід, що росте під землею, схожий на картоплю, але більш крохмалистий. Маніок містить небезпечний рівень ціанідів. Перед вживанням її потрібно обов’язково очистити від шкірки і зварити. Центр безпеки харчових продуктів рекомендує нарізати маніоку невеликими шматочками, замочити у воді, а потім ретельно відварити у свіжій каструлі.

Джерело

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області