Традиційно через сезонні чинники у жовтні та листопаді в Україні зростають ціни на яйця. У листопаді 2022 року ціна за десяток яєць досягала 65 гривень. Минулого місяця яйця коштували близько 61 гривні за десяток.
Про це в коментарі Суспільному розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, цитує Бізнес-Цензор.
За його словами, сезонні зміни пояснюються зниженням продуктивності курей через похолодання. Це впливає не лише на домашні господарства, але й на промислове виробництво.
Також відбувається оновлення поголів’я курей, що традиційно супроводжується зниженням виробництва. Як додав Висоцький, у жовтні цього року виробництво яєць було на 5% менше, ніж торік.
Іншим важливим чинником є зростання цін на корми, яке пов’язане з відновленням цін на зернові після кількох років низьких показників, зумовлених, серед іншого, блокадою морських шляхів. Це зростання позитивно впливає на фермерів, адже їхнє виробництво стає більш рентабельним. Однак одночасно збільшується і собівартість виробництва яєць.
“Фактично аналіз попередніх періодів в ринковій тенденції показують, що надалі не варто очікувати суттєвих ринкових коливань. Відповідно суттєвих змін цін. Практика дворічної давнини показала, що початок листопада – це пік і потім є поступове вирівнювання і зниження цін. Однозначно після нового року це буде зниження дуже часто і карбувальне”, – відзначив Висоцький.
Аналізуючи тенденції минулих років, Висоцький зазначив, що у листопаді ціни досягають піку, після чого починається поступове зниження. Очікується, що після Нового року відбудеться значне зниження цін. За умови стабільної роботи енергосистеми в країні, суттєвих цінових коливань на основні продукти, зокрема м’ясо, молочну продукцію, борошно та овочевий набір, не передбачається.