Харчовий пластик викликає невиліковне захворювання – дослідження американських вчених

Вчені зі США припускають, що деякі види пластикових контейнерів можуть містити небезпечні хімічні речовини, котрі становлять ризик для здоров’я людини. Широко використовується компонент пластику може збільшувати ризик розвитку діабету, припускають вчені. Нове дослідження показало, що навіть невеликі дози бісфенолу А (BPA) значно погіршують чутливість до інсуліну – однієї з ознак переддіабетичного стану.

Про це пише Medical Xpress, статтю цитує Діалог.

Команда американських дослідників із Каліфорнійського політехнічного університету вивчала вплив на здорових людей протягом 4 днів “безпечної дози” BPA, встановленої Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Згідно з нормами FDA, безпечною вважається доза 50 мікрограмів на кілограм ваги. В експерименті 40 учасників було поділено на дві групи: одна приймала BPA перорально у дозуванні схваленої FDA, інша – плацебо. Незважаючи на відсутність значних змін ваги та рівня цукру у крові, у групі, що отримувала BPA, спостерігалося суттєве зниження чутливості до інсуліну порівняно з контрольною групою.

“Нас здивувало, що зниження впливу BPA, наприклад, використання сталевих або скляних пляшок і без BPA може знизити ризик діабету”, – прокоментував результати Тодд Хагобіан, фахівець з кінезіології та громадської охорони здоров’я.

Дослідження було представлене на щорічних зборах Американської діабетичної асоціації в Орландо та незабаром буде опубліковано у науковому журналі, що рецензується.

BPA – це хімічна речовина, що використовується при виробництві багатьох пластикових споживчих товарів, включаючи дитячі пляшечки, харчові контейнери, ємності для води, багаторазові пляшки для напоїв і т.д. Ранні дослідження показали, що BPA порушує гормональний баланс, що може збільшувати ризик розвитку діабету 2-го типу.

У 2012 році FDA заборонило використання BPA у дитячих пляшечках і чашках через потенційний вплив на розвиток дитини. Однак на сайті FDA, як і раніше, стверджується, що наявна інформація підтверджує безпеку допустимого рівня BPA у харчовій упаковці. Водночас у квітні 2023 року Європейське агентство з безпеки продуктів харчування суттєво знизило допустиму добову дозу BPA з 4 мкг до 0,2 нанограми на підставі нових наукових даних.

Джерело

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області