“Пообіцяв не відкладати мрії на потім”: як ветеран з Буковини після повернення з фронту відкрив крафтовий бізнес

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Чай власного виробництва Володимира Цитрака. Суспільне Чернівці

Володимир Цитрак розповідає, що виріс на Івано-Франківщині біля Карпат, де змалку батьки брали його з собою в ліс. Любов до природи залишилась в нього ще з дитинства.

"Природа справді лікує, особливо коли знаходишся наодинці в Карпатах, серед лісу. Це родинна справа, яка для мене є головною підтримкою", — говорить ветеран.

Частину сировини Володимир закуповує у заготівельників, які збирають її та продають. А частину – заготовлює власними силами – збирає у віддаленій від дороги частині Берегомету, та вирощує на своїй присадибній ділянці.

Сушені трави для власного виробництва чаю. Суспільне Чернівці

"З наших посадок залишилась ще одна грядка м'яти, найпізнішого сорту, яку потрібно зібрати. Зібрану м'яту треба порізати на частинки, щоб потім можна було їх висушених використовувати для чаїв. М'ята сушиться при температурі 40 градусів, для того, щоб не пошкодились ефірні олії, які в ній містяться", — розповідає Цитрак.

Основний товар Володимира – чай, якого понад десять видів. Щоб розробити рецептуру, він із сімʼєю вивчає народні рецепти, а також експериментує.

Бізнес ветерана працює з березня цього року. Загалом на його заснування Володимир витратив понад 600 тисяч гривень. Пів мільйона з цієї суми ветеран отримав з гранту від держави – за це закупив більшість обладнання. Решта суми для створення бізнесу – його заощадження.

"Грант не покриває всіх потрібних витрат, той же ремонт, тому сюди ми залучали власні кошти, а також частково для закупівлі сировини і іншого обладнання. На транспортні витрати й доставку поштовими операторами також не передбачено, які зараз є суттєвими витратами", — каже Володимир Цитрак.

Мариновані гриби власного виробництва. Суспільне Чернівці

Клієнтів Володимир знаходить у соцмережах та на ярмарках. Також є замовники з-за кордону. Іноді продукцію відправляє своїм побратимам.

Сировина, яку ветеран збирає для власного виробництва чаю. Суспільне Чернівці

Наступного дня після початку повномасштабного вторгнення Цитрак долучився до 63 бригади Сил Оборони.

"Спочатку ми звільняли Миколаївщину, а потім, коли вдалося вигнати росіян з Херсона, захищали Херсон, прикриваючи місто нашою артилерією від обстрілів. Через деякий час нас перекинули на Донеччину, зокрема Бахмут, де були важкі бої, а потім знову Херсонщина, і знову Донеччина. З дому присилали чаї, які гріли душу і ще більше збільшували бажання вціліти та повернутись живим", — говорить Володимир Цитрак.

У війську Володимир був артилерійським розвідником. Найважчою ситуація була у Бахмуті – там найбільші втрати.

"Артилерія наша розміщувалася від трьох до семи кілометрів від лінії піхоти, тобто від нуля. Мені, як розвіднику, часто доводилось бувати на самому нулі, і навіть заходити за межі, щоб виконати поставлене завдання", — говорить Володимир Цитрак.

За словами ветерана, був період, коли він очолював окремий підрозділ із американською радарною станцією, яка визначала постріли ворожої артилерії. Володимир разом із побратимами для ворога був помітною ціллю, тому що по станції декілька разів цілеспрямовано були влучання.

Ветеран Володимир Цитрак, який займається крафтовим бізнесом у Берегометі. Суспільне Чернівці

З війська Володимир звільнився за сімейними обставинами та зараз працює із психологом, щоб адаптуватись до цивільного життя. А ще власна справа для Володимира – це частина терапії.

"Вона дозволяє відчути справжнє життя. Що ти не завис між чимось і чимось. Це тебе заземлює", — каже Володимир.

Поки бізнес працює у збиток. Володимир планує збільшити асортимент чаїв.

Читати ще

Читати ще

Військовий Андрій Сідлецький у Чернівцях після демобілізації відкрив спортзал для дітей

Читати ще

Креветкова ферма і теплиця з овочами: де та які бізнеси цьогоріч на Буковині відкрили ветерани

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області