Поради Дністровського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області щодо запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней в господарствах всіх форм власності

З метою запобігання занесення вірусу африканської чуми в господарства всіх форм власності Дністровське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області радить:

• утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

• не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

• регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;

• обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;

• постійно вести боротьбу з гризунами;

• не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;

• не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів та підтвердження про їх ідентифікацію, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

• забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

• реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;

• не купувати м’ясні продукти в невстановлених місцях, та на стихійних ринках;

• при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини району;

• обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів;

• не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;

• не використовувати харчові відходи із свинини для годівлі тварин без попереднього піддавання їх термічній обробці, шляхом кип’ятіння 20-30 хв.;

• періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині

• труп загиблої тварини слід захоронювати лише у біотермічній ямі на території скотомогильників з повідомленням органів місцевої влади та ветеринарної служби.

У разі виникнення питань у сфері ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства можна звернутися за адресою: м. Сокиряни, вул. Центральна, 67.

 

Джерело

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області