Скільки у Чернівцях вартує зібрати стіл на Святу вечерю

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Продукти на ринку “Центральний” у Чернівцях. Суспільне Чернівці

Цьогоріч орієнтовна вартість столу на Святу вечерю у Чернівцях становить 2000 гривень. Для розрахунку цін ми відвідали ринок "Центральний", а також врахували, які страви назвав священник обовʼязковими на Святвечорі. Розповідаємо, якими цьогоріч є ціни на продукти для столу.

Що обовʼязково має бути на Святвечорі

Всі страви на Святвечір мають бути пісними, а головними серед них є кутя з маком, медом, горіхами, та узвар, каже священник ПЦУ Василій Ковташ. Окрім них ще мають бути:

  • пісний борщ,
  • вареники з капустою, картоплею або грибами,
  • гриби,
  • тушкована капуста,
  • голубці,
  • страви з квасолі,
  • горох,
  • пампушки.

"Іноді не вистачає 12 страв, тому господиня додає щось таке, що у неї є у холодильнику — якісь квашені огірки, помідори. Зазвичай є ще колач або хліб. Люди вже собі у традицію взяли на Святвечір готувати рибу. Церква рибу (на Святвечір — ред.) не благословляє, бо це суворий піст", — каже Ковташ.

У понеділок, вівторок, четвер та суботу під час посту рибу вживати можна, але в останній його день, тобто 24 грудня — вже ні.

Благословення на послаблення посту можуть отримати люди, які боряться з хворобою, матері, які годують дітей грудним молоком, діти та військові.

"День перед Святою вечерею є святим, тому цілий день православні християни утримуються від їжі, а вже ввечері, коли на небі зʼявляється перша зірка, — настає вечеря".

Продукти на ринку “Центральний” у Чернівцях. Суспільне Чернівці

Скільки вартує стіл на Святвечір

Для приготування куті треба:

  • 250 грамів пшениці,
  • 100 грамів маку,
  • 80 грамів меду,
  • 100 грамів волоських горіхів.

На приготування куті треба витратити 83 гривні.

Для узвару можна купити готову суміш з сушених яблук, груш та чорносливу — загалом 350 грамів, 60 грамів меду та три літри води. Вартість такої порції — 35 гривень.

Щоб приготувати пісний борщ, треба:

  • три літри води,
  • два середні буряки,
  • чотири або пʼять картоплин,
  • одна чи дві морквини,
  • одна чи дві цибулини,
  • 300-400 грамів капусти,
  • 65 грамів томатної пасти,
  • три столові олії,
  • 150 грамів квасолі,
  • сіль.

На борщ треба витратити 90 гривень.

Для приготування тіста для вареників потрібно: 700-800 грамів борошна, 400 мілілітрів води, дві столові ложки олії та одна чайна ложка солі. Для кожного з видів начинок потрібно по одній цибулині та по дві столові ложки олії, сіль, а далі — пів кілограма капусти, 600 грамів картоплі, 400 грамів грибів. Разом для вареників трьох видів треба витратити 355 гривень.

Консервовані білі гриби вартують 350 гривень за півлітрову банку.

Для тушкованої капусти потрібно:

  • один кілограм капусти,
  • одна морквина,
  • одна цибулина,
  • дві столові ложки томатної пасти,
  • три столові ложки олії,
  • сіль.

На тушковану капусту треба витратити 50 гривень.

Для голубців треба:

  • один великий качан капусти,
  • 200 грамів рису,
  • 300 грамів грибів,
  • дві цибулини,
  • одна морквина,
  • 100 грамів томатної пасти,
  • чотири столові ложки олії,
  • сіль.

Для приготування голубців з грибами треба витратити 310 гривень.

Для страви з квасолі потрібні 300 грамів сухої квасолі, одна цибулина, одна морквина, три столові ложки олії та сіль. На страву треба витратити 50 гривень.

Ринок “Центральний” у Чернівцях. Суспільне Чернівці

Для горохового пюре потрібно 300 грамів сухого гороху, одна цибулина, три столові ложки олії, сіль. Воно вартує 20 гривень.

Для пісних пампушок треба:

  • 600 грамів борошна,
  • 300 мілілітрів води,
  • сім грамів сухих дріжджів,
  • одна столова ложка цукру,
  • одна чайна ложка солі,
  • три столові ложки олії.

За страву треба віддати 40 гривень.

Квашені огірки — 120 гривень за 750 грамів.

Квашені помідори — 80 гривень за кілограм.

Для запеченої риби потрібно:

  • два кілограми риби,
  • 80 грамів борошна,
  • шість столових ложок олії,
  • сіль.

Така страва вартує 280 гривень.

Також великий колач на ринку вартує 160 гривень.

Читати ще

Читати ще

Як правильно вийти з великоднього посту: поради лікарки-дієтологині з Чернівців

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області