Універсальний кухонний ніж: незамінний помічник на будь-якій кухні

Універсальний кухонний ніж – один з найпопулярніших кухонних ножів. Цей ніж зручний та дійсно багатозадачний. Він не робить усі справи краще за інші спеціалізовані ножі. Його головний плюс у тому, що він дає змогу впоратись з великою кількістю різних справ.

Якщо можна так сказати, це звичайний, типовий європейський кухонний ніж, оптимальний по багатьом показникам. Його лезо середньої довжини (зазвичай 10-15 см) та помірна вага (90-100 г) дозволяють виконувати широкий спектр завдань: від нарізання овочів та фруктів до оброблення м’яса та приготування бутербродів.

Саме тому цей ніж станє вірним помічником у повсякденному приготуванні їжі на домашній кухні. Мало того, на деяких маленьких кухнях, це єдиний кухонний ніж.

Чому варто розпочинати саме з універсального ножа?

  • Багатофункціональність: Він впорається з більшістю завдань на кухні.
  • Зручність у використанні: Завдяки розмірам і формі леза, ним зручно маніпулювати навіть якщо ви не маєте ніяких спеціальних навичок.
  • Доступність: Його можна знайти буквально в будь-якому магазині посуду та кухонного приладдя.

Для типової української кухні, з її різноманітністю страв, від борщу до вареників, ідеальним вибором буде саме універсальний ніж. Він дозволить вам нарізати овочі для борщу, подрібнити м’ясо, а також виконати багато інших кухонних маніпуляцій.

Також не малим плюсом цього ножа є те, що він не займає багато місця. Ним зручно працювати навіть якщо на кухні зовсім немає вільного місця.

Три ножі для повноцінного кухонного комплекту

Якщо ви хочете розширити свій кухонний арсенал, то крім універсального ножа, до вашого арсеналу варто додати ще два:

Кухарський ніж (шеф-ніж): Це справжній “король” серед кухонних ножів. Символ сучасної європейської професійної кухні та навіть професії повара. Його довге і широке лезо дозволяє працювати з великими шматками м’яса, великою кількістю овочів та фруктів. Він стане незамінним для приготування самих складних страв.

Цей ніж добре підходить для тих кухонь де готують часто і багато. Це справжній “ніж – кухонний комбайн”.

Хоча, для того щоби почати використовувати усі можливості цього ножа на повну, вам знадобиться почитати статті, подивитись навчальні відео, та трохи потренуватись. Але, повірте, ці навички дійсно здатні вивести ваші кулінарні здібності на новий рівень.

Ніж для нарізання хліба: Цей ніж має зубчасте лезо, яке дозволяє різати хліб, не псуючи, не зминаючи і не кришачи його скоринку.

Також він підійде для нарізання соковитих фруктів та овочів, м’яких кремових тортів.

Чи, навпаки, для розпилювання товстокорих овочів на кшталт гарбузів, патисонів та кабачків.

І все це завдяки пилкоподібному зубчастому лезу, яке дає змогу різати не тиснучі при цьому на ніж.

Зубці захоплюють матеріал і ріжуть його під час рухів взад-вперед. Тому можна розрізати і тверду кірку і м’якуш не пошкодивши них.

Так вже сталося, що деякі продукти краще акуратно розпиляти, чим нарізати. Це робить зубчастий ніж для нарізання хліба дійсно корисним на більшості кухонь.

Чому саме ці три ножі?

  • Універсальність: Цей комплект покриє більшість ваших кулінарних потреб.
  • Спеціалізація: Кожен ніж спеціалізується на певних видах робіт і ніби то підстраховує собою інші, що дозволяє працювати на кухні більш ефективно.
  • Баланс: Комбінація цих трьох ножів забезпечить вам баланс між функціональністю та зручністю.

Що врахувати при виборі ножів?

Матеріал леза

Найпоширенішими матеріалами є нержавіюча сталь, вуглецева сталь і кераміка. Кожен матеріал має свої переваги і недоліки.

  • Нержавійка сама практична та зручна в повсякденній експлуатації з усіх інших варіантів.
  • Кераміка довго залишається гострою, також не іржавіє, але доволі крихка і боїться ударів та падінь.
  • Вуглецева сталь робить ніж чемпіоном з гостроти, але потребує постійного догляду та одвічною боротьби з іржею.

Зручність руків’я

Руків’я повинне бути комфортним і не ковзати в руці. Саме тому ми не рекомендуємо купувати ножі з металевими руківями. Вони стають слизькими від води, розігріваються від жару, та надто охолоджуються у холоді.

І жар і холод на кухні знайти не важко. Так само як і воду. Радимо прислухатись до нашої поради.

Що до зручності, то поняття ці суто індивідуальні. Тому буде краще, якщо ви особисто отримаєте руків’я ножа перш чим купувати його.

Баланс ножа

Добре збалансований ніж легше контролювати. Якщо ви взяли ніж у руку і відчуваєте важкість та дискомфорт, краще відмовитись від того, щоби його купувати. Як би він вам не подобався. Бо вам користуватись цим ножем майже кожного дня.

Ціна

Вибирайте ніж, який відповідає вашому бюджету і потребам. Але пам’ятайте, що усе потребує розумного підходу та балансу.

Надто дорогі кухонні ножі з кованої чи навіть дамаської сталі часто виправдають себе тільки в руках профі. Такі ножі бувають доволі складні у догляді. Та й використання їх потребує особливих навичок. На домашній кухні вони часто просто не потрібні.

Але й безіменні надто дешеві ножі не виправдають зекономлених на них грошей. Вони будуть швидко тупитись та виходити з ладу. Користуватись ними буде незручно.

Не перетворюйте свою кулінарну діяльність на муку. Вона може та мусить приносити радість!

Особливості українського ринку ножів

На українському ринку представлений широкий вибір кухонних ножів від різних виробників. При виборі звертайте увагу на якість матеріалів, відгуки інших покупців і чи є можливість підтримувати постійний контакт з продавцем чи виробником. Чи є можливість отримати консультацію, гарантію чи заміну.

Не витрачайте свій час на продавців, які в наш час не предоставляють хоча б мінімального сервісу і не здатних підтримувати контакт з покупцями.

Навіть при купівлі якісних ножів у вас можуть виникнути запитання. Краще щоби продавец був з тих, хто зможе вам на них відповісти.

Висновки

Універсальний кухонний ніж – це відмінний вибір.

Для початку.

Якщо ви хочете розширити свій кухонний арсенал, то додайте до нього кухарський ніж і ніж для хліба. Цей комплект дозволить вам з комфортом готувати різноманітні страви.

Ножі мають бути помірно якісними, та зручними саме для вас. Бо саме вам ними користуватись.

Взагалі, універсальний ніж, то як та сокира у казці про кашу з сокири. Він важливий, але з нього тільки усе й починається!

Джерело – https://grossman.com.ua

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області