За інформацією: Суспільне Чернівці.
Фото: Суспільне Івано-Франківськ
Фермери Чернівецької області, які виготовляють коров'ячу та овечу бринзи можуть отримати грант від Європейського Союзу. Виробникам сиру виплачуватимуть від 1 до 25 тисяч доларів США.
Про це Суспільному розповіла керівниця проєкту, представниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Ганна Антонюк.
Щоб податись на грант виробник бринзи повинен зареєструватись у Державному аграрному реєстрі та написати заявку. В заявці необхідно розписати бізнес-ідею. Гроші дають на техніку, обладнання та сертифікацію продукції.
Загалом на реалізацію програми спрямують 6,7 мільйона доларів. Їх розділять на два конкурси. Перший проведуть в кінці січня, другий – восени.
"Тим, хто не отримає грант у першому конкурсі, але буде відповідати усім вимогам, ми запропонуємо податись на другий конкурс ", – каже Антонюк.
За її словами програму втілює Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. Окрім Чернівецької діятиме програма ще у трьох областях: Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській. Там виробники зможуть отримати гранти на овочівництво, ягідництво, аквакультуру, виготовлення меду та вина.
Що відомо
- Гуцульську бринзу, яку виготовляють у Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях, внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Відповідний наказ міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підписав 6 липня.