За інформацією: Суспільне Чернівці.
Колаж: зліва – ЧНУ імені Юрія Федьковича, справа – студент магістратури з експертизи кави. Суспільне Чернівці
На першу в Україні магістерську програму експертизи кави, чаю та какао у Чернівецькому національному університеті вступили вісім студентів. Більшість з них вже працюють у кавовій галузі. Суспільне Чернівці розповідає, чого студенти очікують від програми та що вона передбачає.
Студенти — досвідчені фахівці кавової індустрії
Програму "Експертиза та технології продуктів із субтропічної сировини" розробили, зокрема, науковці ЧНУ та стейкхолдерилюди, які так чи інакше пов’язані з кавою і впливають на її виробництво, продаж чи споживання кавової промисловості з досвідом.
Після навчання студенти отримають диплом "Харчові технології". Це привабило одного зі студентів — киянина Івана Білоусова. Він хоче здобути професію харчового технолога, щоб краще розуміти виробничі процеси. Бо уже шість років працює у компанії, яка обсмажує каву, та має 10 кавʼярень у Києві.
Іван Білоусов. Суспільне Чернівці
Студент Артур Костенюк працює на виробництві одного з виробників кави у Чернівцях. Розповідає, що знання планує застосовувати на практиці.
"Проблема нас, як "кавовиків", ми дуже багато чого розуміємо на практичному методі, але ми не розуміємо базових елементів хімії, біології, фізики, які ми можемо напряму застосувати в виробничих процесах. Як на мене, найважливіше, щоб ми в кінці отримали ці знання і доповнили ними наші практичні навички", – каже Костенюк.
Артур Костенюк. Суспільне Чернівці
З міста Львів приїхала студентка спеціальності Юлія Цехмайстренко. До того, як освітня програма з експертизи кави, чаю та какао зʼявилась у ЧНУ імені Федьковича, Юлія планувала вступати до Швейцарії.
Юлія Цехмайстренко. Суспільне Чернівці
Студенти оформлюватимуть індивідуальні графіки навчання. Це дозволить поєднувати роботу з навчанням. Частину лекцій слухатимуть онлайн, а раз на місяць приїжджатимуть до Чернівців на тиждень, щоб отримати практичні навички.
Загалом на цю магістерську програму у ЧНУ передбачали 10 місць, частина з яких — за держаним замовленням. Так шість з восьми студентів зараз отримують стипендії.
"Бракує фахівців на ринку"
Ініціаторка освітньої програми Крістіна Гавриш розповідає, що в кавовій індустрії зараз бракує кадрів. Так у майбутньому навчання фахівців допоможе подолати кризу та готувати експертів зі спеціалізованою освітою.
Крістіна Гавриш. Суспільне Чернівці
"По-перше, це дозволить оптимізувати виробничі лінії, для того, щоб в Україні почали розвиватися кавові й чайні заводи. По-друге, для того, щоб боротися з фальсифікатом і конфіскатом, який возять в Україну різними шляхами. Для цього нам потрібні фахівці, які зможуть правильно це трактувати та давати експертні висновки", – каже Гавриш.
До навчання будуть залучати не лише викладачів університету, а й власників закладів та виробництв. За словами Крістіни, оскільки студенти вже мають досвід роботи, до них будуть дослухатися та вдосконалювати програму.
За словами Гавриш, частина охочих вступити вирішили зачекати до наступного року, тож в університеті очікують більше вступників у майбутньому.
Що відомо про освітню програму
Хоча програму фокусують на каві, диплом випускника матиме загальний код спеціальності — G13 "Харчові технології". Це дає змогу студентам проходити практику й працевлаштовуватись не лише на підприємствах, пов'язаних із перероблюванням субтропічної сировини, а і на решті підприємств харчової галузі.
Читати ще
Читати ще
У Чернівецькому національному університеті для магістрів відкриють програму з експертизи кави, чаю і какао
Читати ще
Еспресо може коштувати до 100 грн: чому дорожчає спешелті кава й як це впливає на бізнес у Чернівцях
Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]