Звернення до операторів ринку, що провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів

Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  нагадує, що відповідальність за дотриманням вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку здійснюють оператори ринку, та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу покладається суто на оператора ринку!

Відповідальність за порушення законодавства про харчові продукти передбачається ст.65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області доводить основні вимоги для обов’язкового дотримання під час обігу харчових продуктів операторами ринку, які здійснюють діяльність з харчовими продуктами (магазини, заклади громадського харчування, перевізні кухні, бази відпочинку, пекарні та кондитерські цехи, олійні, агропродовольчі ринки, кіоски, прилавки, перевізники харчових продуктів, склади зі зберігання харчових продуктів в т.ч рослинницької продукції у літній період та за умов віялових відключень електроенергії):

Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка повинна працювати у оператора  ринку, що здійснює обіг харчових продуктів (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) необхідно:

  • Розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії;
  • Провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, дотримання термінів придатності тощо;
  • Переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
  • Розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
  • При виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температура та час зберігання харчових продуктів);
  • Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
  • По можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.

Для того, щоб уникнути епідускладнень та не піддавати загрозі здоров’я мешканців операторам ринку в обов’язковому порядку необхідно забезпечити готовність потужностей до роботи,  а саме:

  • Привести у належний санітарно-технічний стан території, фасади будівель, приміщення (торгівельні, виробничі, санітарно-побутові, допоміжні), сміттєзбиральні майданчики, мережі водогону (в т.ч гарячого водопостачання), каналізації, системи вентиляції;
  • Якісно проводити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів.
  • Забезпечити заклади громадського харчування безперебійною подачею гарячої проточної води;
  • Створити належні умови для зберігання, реалізації харчових продуктів ( t+2…+4℃). Забезпечити достатньою кількістю холодильного обладнання з терморегулюючими приладами для контролю температурного режиму;
  • Дотримуватись правил товарного сусідства;
  • Приймати та закуповувати харчові продукти лише при наявності супровідної документації, яка засвідчує якість та безпечність у зареєстрованих операторів ринку. Зберігати документи упродовж  6 місяців;
  • Забезпечити достатньою кількістю інвентаря та обладнання для харчових продуктів, прибирального інвентаря, використовувати їх по призначенню, згідно з маркуванням;
  • Забезпечити достатньою кількістю дезінфікуючих, знежирюючих засобів, дозволених МОЗ України. Суворо дотримуватись дезрежиму;
  • Мати достатню кількість санітарного (спец, фірмового) одягу для персоналу;
  • Дотримуватись правил особистої гігієни;
  • Організувати проведення періодичного гігієнічного навчання персоналу;
  • Забезпечити проходження персоналом медичного огляду;
  • Укласти угоди з відповідними комунальними підприємствами на вивіз побутових відходів, проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів.
  • Якомога швидше видаляти харчові відходи з приміщення, де є харчові продукти;
  • Розміщувати харчові відходи у закритих контейнерах, сконструйованих таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію;
  •  Дотримуватися відповідних положень законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів та/або мати договори щодо їх утилізації (знищення).

   Суб’єкти господарювання які провадять діяльність у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, згідно з нормами законодавства, зобов’язані зареєструвати потужності.

 Підлягають реєстрації потужності які не потребують отримання експлуатаційного дозволу:

  • Оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною.
  • Заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерія тощо).
  • Потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження.

Державну реєстрацію потужностей проводить Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області через Центр надання адміністративних послуг.

Шановні фізичні особи-підприємці, а також фізичні особи, які здійснюють діяльність з харчовими продуктами – будьте свідомими та дотримуйтесь норм законодавства!

При виникненні питань у сфері санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини звертайтеся в Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, за адресою:  вул. Центральна, 67, м.Сокиряни.

Джерело

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області