Ціни на продукти: чого чекати українцям у березні

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Хоча землетруси в Туреччині тимчасово пошкодили логістику та зменшили частку українських закупівель, дефіциту свіжих овочів та фруктів не буде. Адже Україна імпортує продукцію ще й з ЄС та інших країн. 24 канал розібрався, що відбуватиметься з цінами на овочі, фрукти, м’ясо, яйця, хліб та крупи в березні поточного року.

Ціни на овочі

Зараз у середньому огірки коштують 144 грн/кг, хоч у січні ціна була 75-78 грн/кг. Тобто овоч подорожчав майже вдвічі.

Ідентичну ситуацію з подорожчанням можна побачити на томатах. Нині вони коштують 112 грн/кг на противагу 84 грн/кг у січні.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка пояснює, що на це є кілька причин:

  • землетруси в Туреччині та порушення логістики;
  • зменшення обсягів власної продукції на внутрішньому ринку.

Адже зазвичай в кінці зими та на початку весни Україна більше імпортує продукції, аніж виробляє сама. А значна частина імпорту була саме з Туреччини.

«Я думаю, що десь в середині або у другій половині березня, якщо температура буде плюсовою, то ціни почнуть зменшуватися й будемо переходити на сезонний характер вирощування цієї продукції», — прогнозує фахівець.

Щодо овочів борщового набору, то наразі ситуація з цінами така:

  • капуста білокачанна – 16,75 грн/кг;
  • буряк – 11,64 грн/кг;
  • картопля – 10,17 грн/кг;
  • цибуля ріпчаста – 50,08 грн/кг;
  • морква – 35,55 грн/кг.

До кінця березня прогнозується зростання цін на овочеві до 10–20%.

Ціни на фрукти

Наразі середні ціни на фрукти такі:

  • яблука – 16,16 грн/кг;
  • мандарини – 74,26 грн/кг;
  • апельсини – 55,90 грн/кг;
  • лимони – 69,80 грн/кг;
  • банани – 69,87 грн/кг.

Загалом очікується, що до кінця березня ціни на плодові зростуть ще на 10-15%, що зумовлено сезонним чинником.

Ціни на м’ясо

Роздрібні ціни на м’ясо коливаються залежно від виду продукту:

  • свиняча грудинка – у лютому ціна зменшилась на 2,3% проти січня (170,29 грн/кг);
  • свиняча лопатка – ціна знизилась на 5,6% (153,15 грн/кг);
  • свинячий ошийок – вартість зменшилася на 3% (191,38 грн/кг);
  • солоне сало – ціна залишилась на тому самому рівні (270,20 грн/кг);
  • яловичина (гуляш і ребра) – ціна зменшилася на 0,8–1,3%.

«Ціни на яловичину і надалі будуть стабільними. У березні роздрібні ціни на основні види м’яса залишаться на рівні лютого цього року», – зазначила науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець.

Ціни на яйця

Із початком повномасштабної війни ціна на яйця зросла майже вдвічі. Причиною є скорочення поголів’я курей та проблеми з електропостачанням.

Зараз середня вартість яєць сягає майже 74 гривень за десяток. Однак аналітикиня УКАБ Світлана Литвин прогнозує, що на початку квітня ціна на цей продукт впаде на 10-15%, а після Великодня цінники взагалі обваляться на 35-40%.

Це пов’язано з тим, що через теплу погоду домогосподарства нарощуватимуть свої виробництва, а після Великодня попит на яйця впаде.

Ціни на хліб та крупи

Ціна на крупи та хліб залишається стабільною, хоча можна спостерігати деяке здешевшання:

  • гречка – ціна впала на 8%;
  • пшеничні крупи – подешевшали на 4,3%;
  • ячні крупи – здешевшали на 1,3%.

Несуттєво подорожчали пшоно (+0,4%) та рис (+0,5%). Пшеничний хліб із борошна першого ґатунку зріс у ціні майже на 3% (41,12 грн/кг), батон подорожчав на 1,6%, а житній навпаки – здешевшав на 0,4%.

Аналітики прогнозують, що в березні хліб може ще подорожчати на 1-3%, оскільки енергетична криза в Україні продовжує негативно впливати на виробництво хлібних виробів.

Як пише Главком, експерти прогнозують, подальше зростання цін на моркву на українському ринку, що триває вже третій тиждень поспіль. За даними експертів, закупівельні ціни на моркву зараз складають вже 28-36 грн/кг, що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Така ж доля очікує і на цибулю, якщо зараз вона коштує від 52 до 58 грн/кг, то незабаром може подорожчати на 30%.

Новини Буковини | Останні новини Чернівецької області